Surinamereis November 2016

In november 2016 bezoeken vier leden van onze gemeente de Lutherse Kerk in Suriname, om daat het 275-jarig bestaan van de kerk mee te vieren. De komende tijd zullen we via de website regelmatig updates plaatsen over de ontmoetingen met de Surinaamse Lutherse Gemeente.

Ga naar het verslag van don 17 nov | woe 16 nov | din 15 nov |maa 14 nov | zon 13 nov | zat 12 nov | vrij 11 nov | don 10 nov | woe 9 nov | dins 8 nov

Donderdag 17 november 2016

Vandaag zijn we naar het onderkomen van het overkoepelend secretariaat van Evangelisch-Lutherse Kerk in Suriname geweest voor een laatste ontmoeting en gesprek met ds. Marjorie Slagtand. We hebben besproken over hoe we met elkaar een duurzame verbinding kunnen aangaan. Er hebben wat ideeën en suggesties gepasseerd die we mee zullen nemen naar Amsterdam. We zijn vol goede moed en gaan in onze eigen Lutherse gemeente verder met de ontwikkeling ervan. Nog even en we stappen weer op het vliegtuig huiswaarts.

17nov2016

Woensdag 16 november 2016

Vanmorgen zijn we naar de pauzedienst geweest. Deze dienst vindt elke woensdagmorgen plaats om elf uur in de Maarten Lutherkerk. Het was een fantastisch leuke dienst, er wordt veel gezongen en de dominee gaat met de microfoon langs de mensen. Wie een gebed wil uitspreken kan dat doen en er werd veel gebruik van gemaakt. De kerkgangers stelden het erg op prijs dat we er waren.
Janice hadden paar pakkenkoeken uit Amsterdam meegenomen voor de ouderen soos, die donderdags plaatsvindt. Ds U. Holband kreeg nog een cadeautje van ons voor het jubileum.
Na de dienst namen we afscheid van de gemeenteleden. Zij wensten ons een goede terugreis en een groet voor onze gemeente leden in Amsterdam en Haarlem.

En Gods zegen!

viering
Achter de kerk ligt een hofje waar oudere dames wonen. Een heel mooi hofje, de huisjes zijn van hout, wit geschilderd en er staan veel potten met planten en bloemen. Ook hebben we nog een kijkje genomen in het kerkelijk bureau, waar Mevrouw Nadhia Goede, de scepter zwaait. We hebben nog even in de predikanten kamer gestaan. Het was weer een waardevol bezoek.

De zondagschool neemt een belangrijke plaats in bij het Luthers Paramaribo. Daarom is ook de zondagschool bezocht met cadeautjes. Ze worden overhandigd aan de leiding die ze zondag zal uitdelen.

zondagsschool

Dinsdag 15 november 2016

Vandaag hadden we een mooie vrolijke dienst om 275-jaar Maarten Lutherkerk in Paramaribo te vieren. Het was een mooie preek, er waren mooie toespraken en er werden allerlei cadeaus aangeboden. Zo ook een penning van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam.

suriname1511

De dienst werd geleid door alle lutherse pastores uit Suriname. Alleen al de kleding en tafelaankleding waren een feest om te zien. Het orgel zorgde voor begeleiding maar ook een echte brassband verhoogde de vreugde.

brassband

orgel

Namens de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam werd het cadeau door Silvia in prachtige kleding overhandigd aan de gemeente met de felicitatie met het 275 jaar bestaan van de Maarten Lutherkerk Paramaribo.

overhandiging

Maandag 14 november 2016

Vandaag hadden we een bijeenkomst in de schaduw van de palmbomen. We zijn niet alleen voor het 275-jubileum jaar van de kerk naar Suriname gekomen, maar ook om te onderzoeken of men hier ondersteuning nodig heeft.

“Making Suriname a beter place one step at a time”

Mevrouw Jessie Doorson de stichteres van People Helping People heeft ons uitgelegd wat haar plan inhoudt. Het plan van aanpak heeft meerdere hulpvormen, met onder andere een schoolbrood project. Daarbij gaat het om tijdelijke voedselpakketten, het helpen starten van een moestuintje, arbeidsbemiddeling en advies in het algemeen. People helping People heeft tot doel hulpbehoevende gezinnen structureel te helpen. Wij nemen het plan van PHP mee naar Amsterdam en gaan bekijken hoe wij het project van mevrouw Jessie Doorson kunnen steunen.

Bij de samenkomst waren aanwezig: Mevr. Jessie Doorson, mevr. Linda Profijt, Janice van Wees, Sylvia Blackson, Bianca Gallant, ds.Holband, ds.Wimpel, ds.H Mudde en Meta van Schaik.

suriname1411

Zondag 13 november 2016

Vanmorgen hebben we in de Lutherse kerk  ‘Gemeenschap van Hoop’ de eredienst bijgewoond.

Ds. Danielle Dokman deed haar intrede. Zij werd bevestigd door Ds. Marjorie Slagtand en Ds. Hans Mudde. De kerk werd druk bezocht en er waren veel kinderen aanwezig, omdat het ook jeugdzondag was. Aan het begin van de dienst kwamen drie jongeren naar voren, de middelste (een jongen) plaatste een kruis in een standaard, het meisje rechts opende de bijbel en het meisje links stak de Paaskaars aan. Daarna begon de dienst, waarin de nieuwe predikante haar intrede deed.

05

Er werd veel gezongen, swingend en blij en klappende handen. Ds. Hans Mudde had ook een aandeel in de dienst en hij was ook nog jarig. Daar werd uitgebreid aandacht aan besteed. Heel bijzonder was het kinderkoortje dat een mooi liedje voor hem zong. Na het zingen van de kinderen gaf ds. Hans Mudde hen de zegen.

03

Na afloop van de dienst werd de nieuwe dominee gefeliciteerd en kon men genieten van een heerlijke Surinaamse maaltijd en gezellig napraten.

02

Bianca Gallant feliciteert ds. Danielle Dokman namens de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam en overhandigt haar een kaars met een Luther zwaan en twee boeken. Ds. Danielle Dokman is er zichtbaar blij mee.

schermafbeelding-2016-11-16-om-13-33-26

Zaterdag 12 november 2016

Vandaag staat het gemeente-uitje op de agenda. We moeten vroeg op want de bussen wachten niet. We gaan op weg naar Republiek. Ds. Hans Mudde heeft het ochtendgebed verzorgd. Mevrouw Beudiker gaat ook mee. Zij is Commandeur in de ere orde van de Palm. Deze mevrouw is al 53 jaar collectant in de Maarten Lutherkerk in Paramaribo en is een trotse Lutheraan.

Iedereen die meegaat met het gemeente uitje krijgt een tasje mee. De inhoud raadt u al. Het al wat lekkers voor onderweg. We gaan met vier volle bussen naar recreatieoord ‘De vier kinderen’ in het district Para naast Cola Kreek. Een zeer ontspannen dag met eten en muziek en spelletjes. Een echte ontmoetingsdag. Het water heeft dezelfde kleur als coca cola. Dat komt door de bladeren van tropisch regenwoud die in het water zijn gevallen.
schermafbeelding-2016-11-14-om-10-55-43
schermafbeelding-2016-11-14-om-10-55-36

Vrijdag 11 november 2016

Als u opstaat in de ochtend, dan liggen wij nog lekker te slapen. Dat komt door het tijdsverschil van 4 uur. Maar vrijdag was een spannende dag we hebben allemaal een eigen uitnodiging gekregen voor het bijwonen van de uitreikingen van onderscheidingen. Deze onderscheidingen worden uitgereikt  in verband met het 275-jarig bestaan van de Lutherse kerk in Suriname.

Ruim op tijd zijn we bij het paleis aangekomen. Het was echt spannend. De onderscheidingen werden opgespeld door de vice-president van de Republiek Suriname, de heer Ashwin Michael Adhin (34). In aanwezigheid van de voorzitter van de nationale assemblee mw. drs. Jennifer Simons. De grootse verrassing was dat zr. Linda Profijt (die de voordracht had gedaan van de vier gedecoreerden:  zrs. Daphne Heilbron, Yolanda Leeuwin, Beudeker en Abendanon) zonder het te weten ook werd onderscheiden.

’s Avonds hebben we op uitnodiging van Linda het feest voor het 45-jarig havenbeheer bijgewoond. Tijdens het feest werd de naam van de haven veranderd in de Jules Sedney Haven van Suriname. Dit werd gedaan door de minister van Transport, Communicatie en Roerisme Andojo Rusland. Drs. Jules Sedney, 94 jaar oud, is een groot politicus geweest die veel heeft betekend voor Suriname.

Donderdag 10 november 2016

Na het gezamenlijk ontbijt zijn we naar de vismarkt geweest. Daarna hadden we ontmoetingen met diverse mensen. Ds. Marjorie Slagtand sprak over een project: het Diaconaal overbruggingsfonds, en over een hospice. Volgende week horen we daar meer over. We hebben ook met ds. Hans Mudde gesproken. Hij is hier al voor langere tijd, onder andere in verband met de restauratie van het Bätzorgel. Het historische orgel van Jonathan Bätz (1835) in de Maarten Lutherkerk in Paramaribo wordt gerestaureerd. Pels en Van Leeuwen uit ’s-Hertogenbosch gaat de werkzaamheden uitvoeren. In 1741 werd in Paramaribo een Lutherse kerk gesticht. Zes jaar later nam de gemeente een kerkgebouw in gebruik: de Maarten Lutherkerk. Op 31 januari 1831 tekende de Nederlandse firma Bätz een contract voor de bouw van een nieuw orgel. De Maarten Lutherkerk is een prachtig gebouw aan – ook een prachtige naam – Waterkant.

In de avond zijn we naar een goed bezochte lezing geweest verzorgt door ds. Hans Mudde. De kern van zijn lezing was, vrij naar Maarten Luther: de bijbel is een bron woorden, leven en vrijheid. en het gebouw is niet de kerk maar het woord is de kerk.

 suriname10-11

Rechts: de kaars die door vierplek De Nieuwe Stad (Amsterdam Zuidoost) is aangeboden.

Woensdag 9 november 2016

nov9-ziekenhuis

Vanmorgen 9 november zijn we vroeg opgestaan want we gaan vandaag naar ’s lands hospitaal. Het is overigens heerlijk wakker worden met al die vogelgeluiden en uitzicht op al dat groen. Switi Sranan. Bianca komt ons ophalen en Linda Profijt zal zich bij ons voegen in het ziekenhuis. We worden ontvangen door zuster Holband zij is de vroedvrouw van het ziekenhuis. Wij krijgen een rondleiding door het ziekenhuis.

Het ziekenhuis is eenvoudig maar kennelijk doelmatig. Bij de overdracht van goederen was een Amerikaanse predikant vertegenwoordiger van Our Savior Lutheran Church.

schermafbeelding-2016-11-10-om-19-37-01 Wie we daar ook ontmoette was dominee Urwin Holband, hij was ook lid van de Surinaamse delegatie vorig jaar en doet aan de leden van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam de hartelijke groeten.

Van het ziekenhuis neemt Zr. Holband de goederen in ontvangst ze is er zeer blij mee dat ze namens het ziekenhuis dit mag doen en zal zorgen dat de spullen juist gebruikt worden en op de goede plek terecht komen. Bij thuiskomst in het hotel lag er een uitnodiging voor ons allemaal individueel. Dat belooft nog wat!

Bianca heeft eerdere dagen ook niet stil gezeten en heeft geholpen samen met haar partner aan een diaconale maaltijd bijeenkomst voor dak en thuislozen. Als kers op de taart van deze activiteit was het aan Bianca de eer de kaars te mogen ontsteken.

Dinsdag 8 november 2016

Surinamereis 1

De delegatie Silvia Blackson, Janice van der Wees en Meta van Schaik, zijn namens de kerkenraad van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam op weg naar Paramaribo om samen met onze broeders en zusters van de Lutherse gemeenschap aldaar hun 275-jarig jubileum te vieren. In Paramaribo zal Bianca Gallant zich bij hun voegen. Zij was al eerder op eigen gelegenheid naar Paramaribo afgereisd. De uitzwaai ploeg stond van morgen om half elf bij de balie van het Surinaams consulaat om een toeristenvisum te kopen.

Daarna naar de incheck balie maar nog eerst even een foto voor de achterblijvers. De dames het inchecken goed van te voren geregeld dus dat liep voorspoedig en dat gaf de gelegenheid nog even een kopje koffie te drinken met de uitzwaaiploeg. Na de koffie moesten toch echt op weg. Zwaai-zwaai en om 13:40 uur zijn ze vertrokken. Vanuit hier een goede vlucht gewenst!

***

We zijn aan gekomen om 21:30 op het vliegveld Zanderij in Paramaribo. Linda Profijt voorzitter van de kerkenraad Paramaribo en een gemeentelid stonden daar en hebben ons hartelijk ontvangen. We zijn nog even langs de Maarten Luther Kerk gereden, maar het was te laat om nog naar binnen te gaan. Dat komt nog wel.

Morgen moeten we vroeg op omdat we zijn uitgenodigd voor de overdracht van medische goederen aan ’s Lands Hospitaal. Het is een schenking van Our Saviour Lutheran Church  USA. Deze organisatie is lokaal gericht vanuit de Amerikaanse Lutherse kerk en doet ook veel aan scholing.

Nu gaan we slapen in ons Hotel aan de rivier!!

Bezoek de website van de Lutherse Kerk in Suriname »

3 gedachten over “Surinamereis November 2016

  • november 14, 2016 om 8:28 pm
   Permalink

   Het is mooi en goed om hier te mogen zijn.

   Beantwoorden
 • december 3, 2016 om 10:25 am
  Permalink

  Wat een mooi verslag van een boeiende reis, twee zwanen duurzaam bij elkaar!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies Info »

Europese wetgeving verlangt dat de volgende informatie aan u kenbaar wordt gemaakt:

Deze website maakt standaard gebruik van cookies om zo optimaal mogelijk te functioneren. Door op 'Accepteer' te klikken of deze site verder te bekijken stemt u daarmee in. Stemt u niet in, verander dan de cookie-instellingen van uw browser.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluit (close)